2009-01-07

Videodomare !?

Så har det ju hänt igen en måldomare går in och avgör en match, denna gången Rögle - HV71. Videodomaren godkänner ett mål som till och med min halvblinda hamster, om jag haft någon, kunde se skulle underkännas för spark.

Tidigare i år var det en liknande händelse i tablettasken, videodomaren säger "den var inte inne", denna situation var dock inte lika tydlig, och experterna kan inte heller enas om huruvida videodomaren i detta fallet gjorde rätt eller fel.

Vid båda dessa tillfällen ifrågasätts videodomarens opartiskhet. Videodomaren tillsätts ju inte på samma sätt som de övriga domarna utan är "glada amatörer", företrädesvis lokala, som fått gå en videodomarutbildning. Hur plockas dessa "glada amatörer ut ? Väljer varje klubb ut vilka de skall skicka ? Intressant i sådana fall - "Skicka inte Pelle, skicka Sven i stället - han ställer ju alltid upp".

Näe, med tanke på vad missat slutspel, nedgradering etc. kostar måste Hockeyligan införa ett annat system och det å de snaraste, dvs under denna säsongen.
Antingen:
Central granskning ... men det gick ju tydligen inte ... det var för tekniskt komplicerat, ja det är ju jättesvårt att skicka film elektroniskt, fråga vilken tonåring som helst om hjälp om vad som krävs, alt. anlita proffs.¨
eller:
Låt videodomarana bli ett del av det övriga domarteamet, de utses inför varje match, kommer till arenan gör sitt jobb och lämnar arenan. Finns inte dessa domarna så ta några existerande domare, låt dem gå samma utbildning som Ängelholms-Ärling och Gävle-Gösta. Om det blir för dyrt så fråga klubbdirektörerna om de villa missa slutspel eller åka ur på grunda av en videodomare som kan vara partisk.

Lek nu med tanken:
Ett lag missar slutspel som nionde lag, på åttonde plats och sista slutspelslag ligger bandyklubben från Ängelholm med ett poäng mer. Hur kommer det att låta i hockeysverige då ?
Ångrar sig lag nio att de inte tog kostnaden på några hundratusen kanske 1 mille för att få "garanterat" opartiska videodomare. Det tror jag.

Etiketter: